Η Επιχείρηση I Πως θα μας βρείτε I Ειδικά Χαρακτηριστικά I Επιχειρηματική Συνεργασία I Επικοινωνία
Portal Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Τετάρτη, 29-03-2023 I  

 
ΕΥΞΕΙΝΟΝ

Η Επιχείρηση

 

Το πιροσκί για τους Ποντίους ήταν βασική εθιμοτυπική λιχουδιά σε κάθε οικογενειακή γιορτή.

Η αυθεντική συνταγή των πιροσκί  ήρθε μαζί με τη γιαγιά μας, Παρθενόπη Αμανατίδου. Ταξίδεψε από την Τραπεζούντα ως την Πόλη από όπου και τελικά έφτασε στον Ελλαδικό χώρο το 1922, μετά τον διωγμό.

Γόνος εύπορης οικογενείας, οι οποίοι κατάφεραν να διασώσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους και να το διαθέσουν για το κοινό καλό όλων των νεοεγκατεστημένων Ποντίων στον τότε τόπο διαμονής τους, "στο χωριουδάκι" ή αλλιώς, με τη σημερινή ονομασία της, στη Χαραυγή Κερατσινίου.

 Οι άνθρωποι που τη γνώρισαν, μιλούν για έναν πολύ δυναμικό και "ντόμπρο" άνθρωπο που λόγω της νοσταλγίας της για τη χαμένη πατρίδα και την αγάπη της για την παράδοση, δημιούργησε το πρώτο Παρασκευαστήριο Ποντιακού Πιροσκί το 1976 στον Πειραιά.

Ακολουθώντας τα βήματά της ,οι γονείς μας, Σπύρος & Βασιλική Μάνη, συνέχισαν το οικογενειακό παρασκευαστήριο, στην οδό Ναυάρχου Νοταρά 84 με την αρχική του ονομασία "Το σπιτικό". Οι γονείς μας δεν διατήρησαν μόνο την ονομασία της οικογενειακής επιχείρησης ,αλλά και τον χαρακτήρα της πεισματικά ακατάλυτο ,παρόλο που η εποχή είχε αρχίσει να ευνοεί  τις εύκολες λύσεις, έτοιμα κατεψυγμένα προϊόντα που υπόσχονταν μεγαλύτερο κέρδος με "ελαφρώς" χαμηλότερη ποιότητα.

Αυτή την οικογενειακή παράδοση συμμεριζόμαστε κι εμείς, έχοντας ως κύριο γνώμονα το σεβασμό για τους πελάτες μας και το ίδιο πείσμα για την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των προϊόντων μας, και φροντίζουμε να διατηρούμε αναλλοίωτη τη συνταγή του Παραδοσιακού Ποντιακού Πιροσκί της  γιαγιάς.

Το ανανεωμένο κατάστημα μας βρίσκεται πλέον στην οδό Ναυάρχου Νοταρά 50 στον Πειραιά κι έχει μετονομαστεί σε "εὔξεινον" (εὔξεινος, -ος, -ον (ιωνικός τύπος) & εὔξενος, -ος, -ον καλός προς τους ξένους, φιλόξενος, φιλικός ονομασία Εὔξεινος Πόντος, δηλαδή Φιλόξενη Θάλασσα, αποτελεί ευφημισμό που αντικατέστησε τον παλαιότερο όρο Άξεινος Πόντος δηλαδή Αφιλόξενη Θάλασσα) θέλοντας να τιμήσουμε περισσότερο την καταγωγή μας και την οικογένεια μας.

 Θα ήταν τιμή να μας επισκεφτείτε !


Εκτυπώσιμη μορφή