ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑ ΗΕΤΙΩΝΕΙΑ ΠΥΛΗ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΒΕΑΚΕΙΟ
πατήστε για μεγέθυνση
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
πατήστε για μεγέθυνση
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
πατήστε για μεγέθυνση
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
πατήστε για μεγέθυνση
Η ΖΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΗΕΤΙΩΝΕΙΑ ΠΥΛΗ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΣΤΕΛΛΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΒΕΡΩΦ
πατήστε για μεγέθυνση
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛ. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
πατήστε για μεγέθυνση
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΕΙΡΑΪΚΗ
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ

Ολο το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά, μιας πόλης που άλλωστε υπήρχει χάριν του, είναι από τα πιό ενδιαφέροντα παράλια αστικά τοπία της Ελλάδας.

Η περίφημη Πειραϊκή, πού εκτείνεται από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων μέχρι το λιμάνι της Ζέας, είναι μια θαυμάσια διαδρομή, με θέα την θάλασσα του Σαρωνικού, που περικλείει την περιοχή της Φρεαττύδας, της αρχαίας Ακτής. Η διαδρομή είναι γνωστή για τὰ εξαιρετικά της εστιατόρια και ψαροταβέρνες, αλλά και τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών και τις μικρές παραλίες.

Το λιμάνι της Ζέας είναι η καρδιά του Πειραιά, το ζωντανό κέντρο της πόλης. Σε αυτό ο επισκέπτης θα δει το Ναυτικό Μουσείο, τα απομεινάρια των αρχαίων νεωσοίκων, αλλά και την εντυπωσιακή μαρίνα.

Το γραφικό Μικρολίμανο είναι το πιο φημισμένο σημείο του Πειραιά σε όσους ενδιαφέρονται να τον επισκεφθουν για τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του. Βρίσκεται ανατολικά της Ζέας, στα πόδια του ιστορικού λόφου της Καστέλλας (της αρχαίας ακρόπολης του Πειραιά, της Μουνιχίας).

Η Καστέλλα είναι ίσως η πιό όμορφη συνοικία του Πειραιά. Ενας σχετικά απότομος λόφος, με στενά σοκκάκια, που στέφεται στὴν κορυφή του από ένα όμορφο άλσος και το Βεάκειο ανοιχτό θέατρο.

Αρχαιολογικά Μνημεία

Σε όλη την παραλιακή διαδρομή από το Μικρολίμανο μέχρι και το κεντρικό λιμάνι στέκουν τμήματα του Πειραϊκού Τείχους. Επίσης, δυτικά του κεντρικού λιμανιού, στὴν περιοχή της Δραπετσώνας, σώζεται η Ηετωνεία Πύλη που παρείχε πρόσβαση στο αρχαίο λιμάνι από δυτικά.

Στο λιμάνι της Ζέας είναι ορατά τα απομεινάρια των αρχαίων νεωσοίκων που φιλοξενούσαν τις αθηναϊκές τριήρεις.

Στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ορμος Αφροδίτης) βρίσκονται τα απομεινάρια του Θεμιστόκλειου, του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.

Στην Ζέα, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Ζέας. Κτίσμα των Ελληνιστικών χρόνων.

Νεώτερα Μνημεία

Στην πλατεία Κοραή στέκεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (1895). Πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα της κλασικιστικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και αποτελεί σημαντικό τοπόσημο του Πειραιά.

Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο (1897) είναι ένα άλλο σημαντικό τοπόσημο του Πειραιά, συνδεδεμένο με την ιστορία της σύγχρονης πόλης. Πρόκειται για εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που επιβάλλεται τόσο με τον όγκο του όσο και με την ευγένεια των γραμμών του.

Στην πλατεία Οδησσού βρίσκεται το κτήριο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ενός από τα αρχαιότερα επιμελητήρια της χώρα. Είναι ένα εντυπωσιακό μοντέρνο κτήριο, που ανεγέρθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Στην πλατεία Αλεξάνδρας (ίσως την πιό όμορφη πλατεία της πόλης) βρίσκεται το αρχοντικό Πατσιάδη, έργο του Τσίλλερ, απομεινάρι της παληάς αρχοντιάς της πόλης των τελών του 19ου αι.

Ο ναός της Αγ. Τριάδας (Μητρόπολη) είναι κόσμημα της πόλης του Πειραιά, έργο μεγάλης λιθογλυφικής τέχνης λαϊκών μαστόρων. Βρίσκεται

Μουσεία

Στην Μαρίνα της Ζέας βρίσκεται το μοναδικό στην Ελλάδα Ναυτικό Μουσείο. Το μουσείο φιλοξενεί ομοιώματα πλοίων, αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ναυτικά αντικείμενα, πίνακες και φωτογραφίες, από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.

Το Πειραϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του θέατρο της Ζέας. Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα που προέρχονται από τον Πειραιά και την παραλιακή Αττική. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα χάλκινα αγάλματα που αποκαλύφθηκαν το 1959 στον Πειραιά: ο αρχαϊκός Απόλλων (6ος π.Χ. αι.), η Αθηνά του Κηφισοδότου και τα δύο αγάλματα της Αρτέμιδος (4ος π.Χ. αι.)

Στο Δέλτα Φαλήρου βρίσκεται αγκυροβολημένο το ένδοξο θωρηκτό Αβέρωφ, που λειτουργεί σαν μουσείο.

Στο Δημοτικό Θέατρο στεγάζεται το Μουσείο Αραβαντινού, όπου εκτίθενται 600 περίπου έργα (πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατες μικρές σκηνές, μακέτες και μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες και προσωπογραφίες).

Στο Παλιό Ταχυδρομείο φιλοξενείται η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς. Σε αυτήν εκτίθενται έργα νεοελλήνων ζωγράφων. όπως οι Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Κων/νος Μαλέας, Κων/νος Ρωμανίδης, Μιχαήλ Οικονόμου, Αλέξανδρος Χριστοφής κ.ά.

Στις εγκαταστάσεις του Η.Σ.Α.Π. στο κεντρικό λιμάνι στεγάζεται το μικρό και όμορφο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, με αντικείμενα και φωτογραφίες από την ιστορία του Η.Σ.Α.Π.












Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στον Πειραιά
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΙΓΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΜΕΘΑΝΑ/ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΥΔΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς