ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΣΑΛΑΜΙΝΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΚΑΝΑΚΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΙΑΝΤΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΡΕΣΤΗ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΘΟΛΙΚΟ Μ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΟΙΚΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΑΛΑΤΙ ΑΙΑΝΤΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
πατήστε για μεγέθυνση
ΤΑΦΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
πατήστε για μεγέθυνση
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ
πατήστε για μεγέθυνση
Μ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΤΥΜΒΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

Η πλούσια ιστορία της Σαλαμίνας έχει αφήσει στο νησί αρκετά αξιόλογα μνημεία του παρελθόντος. Ομως οι ιστορικές της περιπέτειες και η εκρηκτική δημογραφική της εξέλιξη δεν φάνηκαν πολύ καλές με αυτά. Το ίδιο ισχύει και για το φυσικό της περιβάλλον: το κάποτε πυκνοδασωμένο νησί, που έκανε τους αρχαίους να την αποκαλούν Πιτυούσα, δηλαδή πευκόφυτη, είναι σήμερα, με εξαίρεση το νότιο τμήμα της, αποψιλωμένο και πυκνοδομημένο.

Παρόλα αυτά, ακόμη η Σαλαμίνα έχει να δείξει στον επισκέπτη της ενδιαφέροντα αξιοθέατα. ισως τι πιο σημαντικό, αν και σε κατάσταση οχι καλή, είναι ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, που βρίσκεται στο ανατολικώτερο άκρο του νησιού, κοντά στην Κυνόσουρα. Σε αυτόν φιλοξενούνται οι τάφοι των πεσόντων Ελλήνων μαχητών της περίφημαης ναυμαχίας του 480 π.Χ.

Κοντά στην περιοχή του Τύμβου, και πιο συκεκριμένα στα σημερινά Αμπελάκια και στον ομώνυμο όρμο, βρίσκονται τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας και του αρχαίου λιμανιού της.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, πάνω από τον οικισμό Κανάκια, βρίσκονται τα ερείπια της μυκηναϊκής Σαλαμίνας, ή αλλιώς του παλατιού του Αίαντα.

Στο νότιο άκρο του νησιού, πάνω από τον όρμο Περιστεριών, βρίσκεται η σπηλιά του Ευριπίδη, το σπήλαιο δηλαδή όπου ο μεγάλος Τραγικός χρησιμοποιούσε σαν ησυχαστήριο και όπου συνέγραψε μερικά από τα αριστουργήματά του. Στο σπήλαιο έχουν εντοπισθεί ευρήματα που δείχνουν την χρήση του από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι και τα μεσαιωνικά. Το πιό σημαντικό εύρημα βέβαια είναι η κούπα που ο ίδιος ο Ευριπίδης έπινε το κρασί του και στην οποία είχε χαράξει το όνομά του! Κοντά στο σπήλαιο βρίσκονται τα απομεινάρια Ιερού του Διονύσου, ενώ από το πλάτωμα μπροστά στην είσοδό του ο επισκέπτης μπορεί να απολάυσει την καταπληκτική θέα προς την Αίγινα και τα νησιά του Σαρωνικού.

Στην νότια επίσης μεριά του νησιού, 3χλμ ανατολικά από τα Κανάκια, στον δρόμο προς Αιάντειο, βρίσκεται το μοναστήρι Αγ. Νικολάου Λεμονιών (17ος αι.) Κοντά σε αυτό υπάρχει το αξιόλογο εκκλησάκι του Αγ.Ιωάννη Καλυβίτη (10ος αι.), το μοναδικό βυζαντινό μνημείο του νησιού.

Στην βόρεια πλευρά της χερσονήσου του Στενού, απέναντι από την Μεγαρίδα, βρίσκεται το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μνημείο του νησιού, το μοναστήρι της Φανερωμένης (17ος αι.) Το καθολικού του μοναστηριού φιλοξενεί ένα από τα αξιολογώτερα και εντυπωσιακώτερα ζωγραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής τέχνης στην Ελλάδα. Πρόκειται για δουλειά του γνωστού αγιογράφου του 18ου αι. Γεωργίου Μάρκου, που περιλαμβάνει πάνω από 3500 φιλοτεχνημένα πρόσωπα. Απέναντι από το μοναστήρι, στην ακτή, βρίσκεται το σπίτι του Αγγελου Σικελιανού, που είναι συνδεδεμένο με την δημιούργια μεγάλου μέρους του έργου του.

Τέλος, στην πόλη της Σαλαμίνας, αξίζει να αναφερθεί ο ναός του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος φιλοξενεί τον τάφο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης, στον ίδιο ναό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον άμβωνα και τον θρόνο, που είναι έργα του μεγάλου Γιαννούλη Χαλεπά.

Στήν πόλη της Σαλαμίνας υπάρχουν και δύο μικρά, αλλά αξιόλογα μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Λαογραφίας και Τέχνης.
Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στον Πειραιά
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΙΓΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΜΕΘΑΝΑ/ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΥΔΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς