ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΜΕΘΑΝΑ/ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΟΙΖΗΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΨΗΦΤΑΣ ΛΟΥΤΡΑ ΜΕΘΑΝΩΝ ΜΕΘΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΨΗΦΤΑΣ ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΙΑΒΟΛΟΓΕΦΥΡΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΜΕΘΑΝΩΝ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΟΙΖΗΝΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΔΙΑΒΟΛΟΓΕΦΥΡΟ
πατήστε για μεγέθυνση
ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΜΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΙΕΡΟ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ
πατήστε για μεγέθυνση
ΚΑΜΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΨΗΦΤΑ
πατήστε για μεγέθυνση
ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ
πατήστε για μεγέθυνση
ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ
πατήστε για μεγέθυνση
ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΙΑΒΟΛΟΓΕΦΥΡΟ

ΦΥΣΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Τροιζηνία είναι μια περιοχή που την χαρακτηρίζει περισσότερο το ειδυλλιακό τοπίο της παρά τα μνημεία ή οι παραδοσιακοί οικισμοί της. Από τα φυσικά της μνημεία και αξιοθέτα ξεχωρίζουν το ηφαίστειο των Μεθάνων, το λεμονόδασος του Γαλατά, η λιμνοθάλασσα της Ψήφτας και το φαράγγι Διαβολογέφυρο.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα από τουλάχιστον 30 κρατήρες πάνω στην χερσόνησο των Μεθάνων, αλλά και έναν υποθαλάσσιο στην περιοχή μεταξύ Μεθάνων και Αγκιστρίου. Οι περισσότεροι από τους κρατήρες είναι προϊστορικοί και δεν είναι άμεσα αντιληπτοί από τον επισκέπτη, παρά μόνο σαν σημεία με κάπως ιδιαίτερη γεωμορφολογία και βλάστηση. Ο πιο όμορφος ίσως είναι αυτός του Σταυρολόγγου. Ο νεώτερος και μεγαλύτερος από τους κρατήρες είναι αυτός πάνω από την Καμμένη Χώρα, στα βορειοδυτικά της χερσονήσου.

Το λεμονοδάσος του Γαλατά, με τις σχεδόν 30.000 λεμονιές του, παρόλη την εγκατάλειψη και την οικιστική πίεση, παραμένει ένα από τα πιο ρομαντικά τοπία του Σαρωνικού, αλλά και τα πιό μυροβόλα, όταν είναι η εποχή της ανθοφορίας των λεμονόδενδρων.

Η λιμνοθάλασσα Ψήφτα είναι μια πανέμορφη περιοχή με σημαντική οικολογική αξία. Εχει έκταση 900 στρέμματα και περίμετρο 6χλμ. Είναι σημαντικός βιότοπος για τα μεταναστευτικά πουλιά, των οποίων η παρουσία σε συνδυασμό με την παρυδάτια βλάστηση και το υγρό τοπίο δημιουργεί ένα τοπίο μεγάλου φυσικού κάλλους. Υπολογίζεται ότι περίπου 89 είδη πουλιών μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτήν. Εχουν γίνει παρεμβάσεις διάσωσης και ανάδειξής της και έχουν δημιουργηθεί υποδομές για την καλύτερη πρόσβασή της από τους επισκέπτες της περιοχής.

Το φαράγγι Διαβολογέφυρο είναι ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της Τροιζηνίας. Στα συνολικά 12.000 στράμματα του φαραγγιού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς συνδυασμένο με αξιόλογα μνημεία: τον ελληνιστικό πύργο, τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας με τα αρχαία δομικά στοιχεία και το αρχαίο Ασκληπιείο. Είναι ένα θαυμάσιος χώρος αναψυχής, στον οποίο οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου ξεκουράζονται. Θα το συναντήσουμε βορειοδυτικά του οικισμού της Τροιζήνας, καθώς ανεβαίνουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο.

ΜΝΗΜΕΙΑ

Οσον αφορά τα μνημεία της περιοχής, αναφέραμε ήδη το Ασκληπιείο, αλλά θα πρέπει να γίνει αναφορά και σε άλλα αξιόλογα, όπως το ιερό του Ιππολύτου, την ακρόπολη της αρχαίας Τροιζήνας και το λεγόμενο “παλάτι του Θησέα”, το Παλαιόκαστρο των Μεθάνων, το κάστρο του Φαβιέρου και άλλα.

Το Ασκληπιείο της Τροιζήνας θα το συναντήσουμε στα βορειοδυτικά της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για μνημείο της πρώϊμης ελληνιστικής εποχής, που είχε μάλλον σύντομη ζωή λόγω του καταστρεπτικού σεισμού της έκρηξης του ηφαιστείου των Μεθάνων, αλλά και του ισχυρού ανταγωνισμού από το αντίστοιχο της Επιδαύρου.

Το Ιερό του Ιππολύτου, του αδικοχαμένου γιού του Θησέα, βρίσκεται έξω από την ακρόπολη της αρχαίας Τροιζήνας. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και καταλαμβάνει μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια του ναού, διαστάσεων 32x31μ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα μεγάλο κτήριο της ίδιας περιόδου, που θεωρείται το εστιατόριο του ιερού και συγκροτείται από μια μεγάλη αίθουσα με βάσεις κλινών και τραπεζών και 8 εστίες, που χρησίμευαν στο μαγειρείο του εστιατορίου. Το στάδιο, όπου γυμναζόταν ο Ιππόλυτος, βρισκόταν βόρεια της των ερειπίων του χριστιανικού ναού της Παναγίας της Επισκοπής, ενώ ψηλότερα ήταν ο ναός της Κατασκοπείας Αφροδίτης.

Η αρχαία Τροιζήνα στέκεται σε ένα ύψωμα δυτικά του σημερινού οικισμού της Τροιζήνας, μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, κοντά στην θάλασσα. Η αρχαία ακρόπολη μετασκευάσθηκε σε φρούριο από τους Φράγκους τον 13ο αι. Σώζονται τα τείχη του 3ου αι. π.Χ. και μέρος από το διατείχισμα, που χώριζε την κυρίως πόλη από τα περίχωρα, της ύστερης ελληνιστικής εποχής.εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη οχύρωση για την Ακρόπολη. Επίσης σώζονται λείψανα δύο τετράγωνων πύργων και το κατώτερο τμήμα ενός μεγαλύτερου του 5ου αι. π.Χ., που είναι γνωστός σαν «Παλάτι του Θησέα». Πάνω σε αυτόν ανεγέρθηκε πύργος από τον Φράγκο ηγεμόνα της περιοχής, μέρος του οποίου δεσπόζει ακόμη στην περιοχή.

Αλλα αξιόλογα μνημεία της περιοχής είναι οι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι της Μαγούλας, που ανακαλύφθηκαν πριν λίγα χρόνια, κοντά στην ακτή του όρμου Πώγωνα· και οι προϊστορικοί οικισμοί της Δρυόπης, 24χλμ από τον Γαλατά.

Κοντά στο Μεγαλοχώρι των Μεθάνων, τον κυρίως οικισμό της χερσονήσου μέχρι την δημιουργία της σύγχρονης λουτρόπολης, βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, τα αρχαία Μέθανα. Τα ερείπια της ακρόπολης περιλαμβάνουν καλοδιατηρημένα τμήματα των τειχών από ηφαιστειακό πέτρωμα. Η ευρύτερη περιοχή γνωρίζει συνεχή κατοίκηση από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Μέρος των αρχαίων οικισμών βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στα Μέθανα επίσης συναντάμε το κάστρο του Φαβιέρου. Πρόκειται για αμυντικό κτίσμα που χτίστηκε το 1826 από τον φιλέλληνα αγωνιστή Κάρολο Φαβιέρο πάνω στα ερείπια αρχαίου αθηναϊκού κάστρου του 5ου αι. π.Χ.












Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στον Πειραιά
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΙΓΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΜΕΘΑΝΑ/ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΥΔΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς