ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΠΟΡΟΣ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 

IEROPOSEIDONA_F5598.jpgΤο μικρό αυτό νησί εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς του, είναι και ένας τόπος που φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα μνημεία. Αρχίζοντας από τα παλαιότερα και προχωρώντας προς τα νεώτερα, πρέπει πρώτα από όλα να αναφέρουμε το Ιερό του Ποσειδώνα. Tο Ιερό βρίσκεται στο κέντρο της Καλαυρίας, σε ένα πλάτωμα μεταξύ των λόφων Βίγλα και Προφήτης Ηλίας, 6χλμ από τον Πόρο. Οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά ήδη υπάρχει μια εικόνα εκτεταμένων κτηριακών συγκροτημάτων γύρω από το Ιερό και πολλών επάλληλων προσθηκών και ανακαινίσεων από τα χρόνια της εποχής του σιδήρου μέχρι τα αρχαϊκά χρόνια. Φαίνεται ότι επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό συγκρότημα με πανελλαδική ίσως ακτινοβολία. Δυστυχώς από τον ναό του 6ου αι. π.Χ. έχουν σωθεί μόνο τα θεμέλια καθώς μέσα στους αιώνες το δομικό υλικό του καταληστεύθηκε για να χρησιμοποιηθεί αλλού στον Πόρο, αλλά και παραπέρα. Ο χώρος εἶναι ἐπισκέψιμος και προσφέρει μοναδική θέα όλου του Σαρωνικού.


MONIZOODOCHOUPIGIS_F5529.jpgΣτην νότια πλευρά της Καλαυρίας, μόλις 3χλμ από τον Πόρο, βρίσκεται το
μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 18ο αι. και αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο του νησιού. Βρίσκεται σε μια μαγευτική, κατάφυτη πλαγιά με θέα την θάλασσα και διακρίνεται για την αμυντική, νησιώτικη, μοναστηριακή αρχιτεκτονική του. Πολύ αξιόλογο είναι το ξύλινο εικονοστάσι του 17ου αι. που προέρχεται από την Καππαδοκία.


 

Στην νοτιοδυτική ακτή της Καλαυρίας, 3,5χλμ από τον Πόρο, βρίσκονται τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου του Πόρου. Οι Ρώσοι κατασκεύασαν αυτόν τον μεγαλοπρεπή σταθμό ανεφοδιασμού του στόλου τους το 1830 (όταν παραχώρησαν το ναύσταθμο του Πόρου στον ελληνικό στόλο) και τον διατήρησαν μέχρι το 1900, οπότε και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος. Στον χώρο των εγκαταστάσεων του παλιού ναυστάθμου, κάθε καλοκαίρι, λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πόλη του Πόρου είναι γεμάτη από θαυμάσια
νεοκλασικά κτήρια που μεταφέρουν τον επισκέπτη στην οικιστική αισθητική του τέλους του 19ου αι. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου φυλάσονται ευρήματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας (Τροιζήνα, Πόρος και Μέθανα). Τα ευρήματα καλύπτουν την περίοδο από τα Μυκηναϊκά χρόνια έως την Παλαιοχριστιανική εποχή. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγιογραφίες του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Γεωργίου είναι έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη (1907).
Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στον Πειραιά
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΙΓΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΥΘΗΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΜΕΘΑΝΑ/ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΥΔΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς